Bánh đa cua Bà Cụ Hải Phòng

Bánh đa cua Bà Cụ

Bánh Đa Cua Bà Cu – Bún riêu cua là một trong những món ăn làm nên tên tuổi của ẩm thực Hải Phòng. Hôm nay, Hai Phong Tours xin giới thiệu đến các bạn đặc sản nổi tiếng và địa điểm thưởng thức này. Bạn chắc chắn sẽ hài lòng với hương vị tuyệt vời của món ăn này. Nó cũng được bao gồm trong chuyến tham quan thành phố Hải Phòng: hành trình cổ điển

  • Địa chỉ: Số 179 đường Cầu Đất, quận Ngô Quyền, thành phố Hải Phòng
  • Thời gian mở cửa: 7: 00-22: 00 hàng ngày
  • Giá: VND.40.000 ~ 50.000

Câu chuyện về cái tên “Bánh Đa Cua Bà Cụ”

Tên này có nguồn gốc từ một câu chuyện cổ. Chuyện kể rằng, cách đây khoảng 30 năm, có một bà chủ rất lớn tuổi là chủ một quán nhỏ bán bún riêu cua ngay trên vỉa hè đường Cầu Đất. Quán nổi tiếng được người Hải Phòng sành ăn khen ngon. Sau này, khi bà cụ đã về với tổ tiên, các con của bà lần lượt tiếp quản công việc của gia đình.
Đến nay, thương hiệu Bánh Đa Cua Ba Cu đã trải qua 4 đời. Ngoài ra, “Bánh Đa Cửa Bà Cụ” hiện là một nhà hàng khang trang nằm gần trung tâm thành phố. Nó đã trở thành một điểm thu hút không chỉ người dân Hải Phòng, mà còn cả du khách khi đến thăm thành phố Cảng.

Tiêu biểu cho ẩm thực Hải Phòng

Nhắc đến Hải Phòng là người ta nghĩ ngay đến vùng đất cảng, với nền kinh tế buôn bán sầm uất, phát triển nhưng vẫn giữ được nét riêng trong văn hóa ẩm thực. Có thể nói, ẩm thực ở Hải Phòng là sự kết hợp giữa ẩm thực Việt Nam, ẩm thực Trung Hoa và ẩm thực Pháp.

Được thiên nhiên ưu ái ban tặng cho một vùng biển nhiều hải sản ngon, ẩm thực nơi đây hấp dẫn thực khách bởi sự tươi ngon của nguyên liệu dùng để chế biến mà không phải từ gia vị. Món ăn nổi bật với độ ngọt và độ mặn vừa phải, không quá cay, rất ngon và dễ ăn với mọi người. Ẩm thực Hải Phòng gây ấn tượng bởi sự đơn giản, không phức tạp về gia vị hay cách chế biến, làm nổi bật hương vị thơm ngon tự nhiên của các nguyên liệu.
Các món ăn ở Hải Phòng vô cùng đa dạng và nổi tiếng như Bánh Đa Cua, Nem Cua Bé, Sủi Dìn, Bánh Mỳ Cày, Lẩu Cua Đồng… Và một trong những món nổi tiếng nhất là Bánh Đa Cua với hương vị hải sản đậm đà.

Một thành phần vô cùng quan trọng khác trong ẩm thực Hải Phòng là bún. Hủ tiếu ở đây khác với bánh ở các vùng khác, có một hương vị riêng tạo nên hương vị riêng cho món ăn mà không nơi nào có được.

Bánh đa cua Hải Phòng

Đúng kiểu Hải Phòng, một tô hủ tiếu ngon, hấp dẫn phải hội tụ đủ ngũ sắc: nâu hồng của ghẹ, nâu của hủ tiếu, xanh của rau, hành lá, chanh; màu đỏ tươi của ớt và màu vàng của hành khô. Màu sắc vô cùng bắt mắt kết hợp với vị béo ngậy đã hấp dẫn dù chỉ một lần thưởng thức.

Yếu tố quan trọng không kém là loại tương ớt mà người Hải Phòng quen gọi là tương ớt thường được làm theo cách truyền thống thay vì dùng loại đã qua chế biến. Bạn có thể ăn vào buổi sáng hoặc tối, mùa hè hay mùa đông cũng đều cảm thấy ngon.

Nhiều người đã so sánh sự nổi tiếng của Bánh Đa Cua với người Hải Phòng cũng như Phở với người Hà Nội, Bún Bò Huế với người Huế và Hủ Tiếu với người Sài Gòn. Khi có dịp đến Hải Phòng, bạn nên thử một bát bánh đa cua để có thể chia sẻ cảm xúc chân thật về nét ẩm thực độc đáo này.

Thưởng thức hương vị tại Bánh Đa Cua Bà Cụ

Có 2 sự lựa chọn cho khách ăn: Bún riêu cua thập cẩm và Bún riêu cua đồng. Với món Bún riêu cua – Mì nâu được chần qua nước nóng, cho vào tô lớn cùng với rau và hải sản, chả giò… rồi chan nước dùng vào. Riêng với Bún riêu cua trộn, bạn vẫn sẽ có một bát nước lèo nhỏ để ăn kèm bên ngoài.

Sợi mì có màu nâu đặc biệt, dai. Điều đặc biệt ở đây là sợi mì không bị ngấm nhanh. Vì vậy, nếu bạn ăn chậm một chút vẫn rất ngon và không bị nát. Muốn vậy, đầu tiên sợi bún phải được chọn và chế biến cẩn thận. Những người làm bún ở Hải Phòng chuyên chọn gạo, xay, tán bột và nấu. Gạo làm bún phải là loại cao cấp, cho vào nước một giờ (mùa hè) và mười giờ (mùa đông). Sợi mì nâu sau khi nấu chín mềm, dai và nước dùng phải trong, hài hòa với màu sắc của các nguyên liệu.

Ngoài các loại rau theo mùa, còn có tôm bọ ngựa (bề bề), tôm, thịt cua, thịt lợn cuốn lá lốt (chả lá lốt), thịt viên chiên (chả cá)…
Điểm trừ nhỏ cho Bánh Đa Cua ở đây là tô không được đầy đặn cho lắm. Vì vậy, đối với những người ăn uống tốt, họ cần ăn nhiều hơn để không bị đói. Và lựa chọn tốt nhất là gọi thêm nem cua bể (nem cua bể) để ăn kèm.

Với chất lượng vượt trội, Bánh Đa cua đã lọt top 13 món đặc sản Hải Phòng ngon khó cưỡng.

Nem Cua Bể tại cửa hàng

Chả cua với nhân là rau mầm, bún và rất nhiều hải sản. Nem có hình dáng vuông vắn, giòn rụm, sẽ rất ngon nếu thưởng thức cùng nước chấm được làm theo bí quyết gia truyền. So với những quán ăn khác, giá Bánh Đa Cua ở đây đắt hơn một chút. Nhưng có lẽ vì nổi tiếng ngon với nhiều loại hải sản nên quán vẫn thu hút rất đông thực khách. Khách hàng đến đây không chỉ là người dân Hải Phòng, mà còn có cả khách tứ xứ, kể cả khách nước ngoài.

0/5 (0 Reviews)
Banh Da Cua Hai Phong noodle

Banh Da Cua Ba Cu

Banh Da Cua Ba Cu – Crab Noodle Soup is one of the dishes that make up the name of Hai Phong cuisine. Today, Hai Phong Tours would like to introduce to you this famous specialty and enjoy location. You will surely be satisfied with the wonderful taste of this dish. It’s also included in the Hai Phong city tour: classic itinerary

• Address: No.179 Cau Dat Street, Ngo Quyen district, Haiphong city
• Opening time: Daily 7:00-22:00
• Price: VND.40,000~50.000

Story of name “Banh Da Cua Ba Cu”

This name is derived from an old story. It is said that about 30 years ago, there was a very old lady who is the owner of a small stall selling Crab Noodle Soup right on the pavement of Cau Dat street. The stall is famous for being complimented by gourmet Hai Phong people. Later, when the old lady had returned to her ancestors, her children took turns taking over the family job.
Up to now, Banh Da Cua Ba Cu brand has spent 4 generations. In addition, “Bánh Đa Cua Bà Cụ” is now a spacious restaurant located near the center of the city. It has become an attraction not only for people in Hai Phong, but also for tourists when they visit the Port city.

You may like 10 best specialities of Hai Phong city

Characteristics of Hai Phong cuisine

When mentioning Hai Phong, people think of the port area, with a bustling and developing trading economy but still retaining their own characteristics in culinary culture. It can be said that cuisine in Hai Phong is a combination of Vietnamese cuisine, Chinese cuisine and French cuisine.

Favored by nature for a sea of delicious seafood, cuisine here attracts diners by the freshness of raw materials used for processing but not from spices. The dish stands out with its sweetness and moderate salinity, not too spicy, delicious and easy to eat with everyone. Hai Phong cuisine is impressed by the simplicity, not complicated in terms of spice or processing, highlighting the naturally delicious taste of the ingredients.
The dishes in Hai Phong are extremely diverse and famous such as Banh Da Cua, Nem Cua Be, Sui Din, Banh My Cay, Lau Cua Dong … And one of the most famous dishes is Banh Da Cua with strong seafood taste.

Another extremely important ingredient in cuisine in Hai Phong is the rice noodle. The Rice noodle here are different from the cakes in other regions, having a unique taste that creates a unique flavor for dishes that no other place has.

Haiphong’s Crab Noodle Soup

In the right style of Haiphong, a bowl of delicious and attractive noodles musts enough to converge in five colors: pink brown of crab, brown noodles, green color of vegetable, green onion, lemon; fresh red color of chili and yellow color of dry onion. The very eye-catching colors combined with greasy tasty has been attracted even once enjoyed.

Equally important factor is the type of chili sauce that Hai Phong people used to call it “chí trương” which is often made in the traditional way instead of using processed ones. You can eat in the morning or evening, summer or winter also feel delicious.

Many people compared the popularity of Banh Da Cua to Hai Phong people as well as Pho with Hanoi people, Bun Bo Hue with Hue people and Hu Tieu with Saigon people. When given the opportunity to Haiphong, you should try a bowl of ” Banh da cua” has to be able to share “emotional honesty” of this unique cuisine.

Enjoy the taste in Banh Da Cua Ba Cu Restaurant

There are 2 choices for guests to eat: Mixed Crab Noodle and Crab Noodle Soup. With Crab Noodle Soup – Brown noodles are blanched in hot water, put into a large bowl with vegetables and seafood fillings, spring rolls … then add the broth. Particularly with Mixed Crab Noodle, you will still have a small bowl of soup to eat on the outside.

Attractive flavor of Banh Da Cua

Noodles have special brown color, tough. The special thing here is that noodle do not get absorbed quickly. So if you eat a little slow, it is still delicious and not crushed. For this, at first, the noodle has to be carefully picked and processed. The noodle makers in Haiphong specialize in rice selection, grinding, powdering and cooking. Rice to make noodle must be high-quality and put in water one hour (in summer) and ten hours (in winter). After cooking, brown noodles are soft and tough and the broth must be clear in harmony with colors of ingredients.

The broth of the restaurant is delicious, sweet, crab-flavored, fragrant with the smell of fried onion.

The “topping” part of Banh Da Cua is very diverse and more than elsewhere. In addition to seasonal vegetables, there are also mantis shrimp (con bề bề), shrimp, crab meat, pork wrapped in guise leaves (chả lá lốt), fried meatballs (chả thịt)…
The small minus point for Banh Da Cua here is a bowl that is not very full. Therefore for those who eat well, they need to eat more to not be hungry. And the best option is to order additional crab spring rolls (nem cua bể) to eat.

Nem Cua Be also very delicious

Crab rolls with fillings are sprouts, vermicelli and lots of seafood. Nem is square in shape, crunchy, it will be very delicious if enjoyed with the sauce made by traditional secrets.
Compared to other restaurants, the price of Banh Da Cua here is a bit more expensive. But maybe because of good reputation with a variety of seafood fillings, the restaurant still attracts a lot of customers.
Customers coming here are not only people in Hai Phong, but also guests from all over the country, including foreign visitors.
The above is our suggestion of a very famous dish of Hai Phong. You can also have this experience in Hai Phong city day tour and explore more about Hai Phong’s culture and history.

0/5 (0 Reviews)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *